Voorbeeld brief onderhoudsovereenkomst

Bent u op zoek naar een voorbeeld contract voor het jaarlijks onderhoud van vakmensen, zoals:
  • loodgieter
  • timmerman
  • tuinman
Het is raadzaam om meerjarige onderhoudscontracten af te sluiten voor uw privé woning of bedrijfspand. U kan dan namelijk korting bedingen op de prijs. Een onderhoudsovereenkomst is nogal een breed begrip. Het kan dus ook best lastig zijn om er een standaard overeenkomst van te vinden. Een onderhoudsovereenkomst kan bijvoorbeeld van toepassing zijn bij de aanschaf van een keuken, maar het kan ook gebruikt worden voor een huurwoning. In een onderhoudsovereenkomst kunnen verschillende afspraken worden gemaakt, dit ligt er maar net aan wat de verkoper en de klant zelf willen dat er in de overeenkomst wordt opgenomen.

Wanneer teken je een onderhoudsovereenkomst?

Een onderhoudsovereenkomst kun je bijvoorbeeld tekenen wanneer je dure producten huurt. Stel dat je bijvoorbeeld een restaurant hebt en je huurt 3 grote ovens voor een bepaalde periode. Je kunt dan samen met de verhuurder afspraken maken over het onderhoud. Bijvoorbeeld dat de onderhoudskosten voor de verhuurder zijn, zolang jij als huurder de ovens netjes hebt onderhouden. Ondertussen kan er ook in de overeenkomst worden opgenomen dat jij bijvoorbeeld als huurder verplicht bent om elke maand de oven te laten reinigen door een reinigingsbedrijf.

Waarom een onderhoudsovereenkomst sluiten?

Het maken van een onderhoudsovereenkomst is geen verplichting. Dit geldt voor huurovereenkomsten en ook voor een koopovereenkomst. Het is pas iets wat gebeurd als 1 of beide partijen dit willen. Als je bijvoorbeeld een duur product koopt of huurt dan is de kwaliteit natuurlijk erg belangrijk. Je wilt dat producten goed worden aangeleverd en dat dit ook enige tijd zo blijft, niet dat jij na 1 maand al heel veel onderhoudskosten moet betalen waar je zelf niks aan hebt kunnen doen.

Onderhoud garandeert lange levensduur

Aan de andere kant: als jij iets huurt, dan wilt de verhuurder ook graag dat de producten weer in goede staat terugkomen. Anders kan de verhuurder zijn product daarna niet meer verhuren, vanwege beschadigingen of andere redenen. In dit soort gevallen kan een onderhoudsovereenkomst dan een mooie uitkomst bieden. Samen kunnen beide partijen afspraken maken over wat er in de overeenkomst komt te staan.