Wanneer ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet is iets dat niemand hoopt mee te maken in zijn of haar leven. Bij ontslag op staande voet heeft u namelijk geen recht op een normale ontslagprocedure en laat de uitkering waar u eventueel nog recht op heeft te wensen over. Krijgt u bij normaal ontslag een WW uitkering, is dit bij ontslag op staande voet in het beste geval straf steun. Straf steun is een uitdrukking voor de laagst mogelijke uitkering. Hier kunt u niet van rond komen. Ontslag op staande voet gebeurt alleen wanneer u verwijtbaar gedrag vertoond heeft. Dit kan zijn diefstal, nooit op tijd komen of ongeoorloofd verzuim.

Waar moet op gelet worden

Zowel door u als door uw werkgever moet er goed gelet worden op de volgorde van ontslag op staande voet. Meent een werkgever u deze vorm van ontslag te moeten geven, dan mag hij u geen moment meer laten werken en moet hij dit gelijk schriftelijk bevestigen en doorgeven aan de instanties zoals het UWV. U echter, moet altijd in het verweer gaan en laten uitzoeken of de reden van ontslag op staande voet terecht is. Bij het UWV/Werkplein kan je ook terecht voor nog meer voorbeeld ontslagbrieven.

Hoe ziet deze ontslagbrief eruit

Betreffende ontslag op staande voet. Geachte Mevrouw de Wit, In deze brief bevestigt kleding boetiek Zwijnenberg, dat u met onmiddellijke ingang op staande voet bent ontslagen. De reden voor dit ontslag op staande voet is diefstal van twee broeken en een jas, die eigendom zijn van boetiek Zwijnenberg. Van deze diefstal waren Mevrouw de Vries en de Heer Snijder getuige. De genoemde omstandigheden vormen voor ons een dringende reden om uw arbeidscontract met onmiddellijke ingang te beƫindigen. U bent bovendien door deze vorm van ontslag, tot vergoeding van de gestolen goederen verplicht. Indien nodig zal een en ander verrekend worden met de eindafrekening. Deze brief is aangetekend verstuurd, zodat er zekerheid is dat u deze brief ontvangen heeft. Hoogachtend, Zwijnenberg B.V. (Fictieve naam) H.J. Zwijnenberg.(Fictieve naam)