Een freelance contract maken en gebruiken

Als u een contract af wilt sluiten met iemand die als freelancer voor u aan het werk gaat, of als u als freelancer een contract wilt afsluiten met uw opdrachtgever, dan zijn er een aantal belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden. Voorbeelden van dingen waar u rekening mee moet houden vindt u hieronder. Allereerst is het belangrijk om uit te leggen wat een freelancer precies is. Een freelancer is een persoon die opdrachten verricht voor iemand anders. Dit kan in diverse vormen zijn. Een journalist kan bijvoorbeeld prima freelancer zijn. De freelancer stuurt vaak een factuur (mits deze ingeschreven is bij de kamer van koophandel) en zijn opdrachtgever betaalt deze met BTW erbij. Een freelancer heeft geen verplichtingen richting de opdrachtgever en de opdrachtgever heeft geen verplichtingen richting de freelancer.

Belangrijk bij een freelance contract

Als we een voorbeeld moeten noemen wat belangrijk is bij een freelance contract, dan kan u onder denken aan de volgende dingen:
  • Voorbeeld één: Vermeld in uw freelance contract dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.
  • Voorbeeld twee: Vermeld in uw freelance contract duidelijk wat de vergoeding is
  • Voorbeeld drie: Vermeld in uw freelance contract duidelijk wat de opdracht is, hoe lang deze duurt enzovoort.
  • Voorbeeld vier: Vermeld in uw freelance contract eventuele algemene voorwaarden. Bijvoorbeeld de voorwaarden van de opdracht.
Als u niet goed weet hoe u een freelance contract op moet stellen, dan kan u kijken naar diverse andere voorbeelden die op internet te vinden zijn.