Leuke baan! En nu de sollicitatiebrief!

Al een tijdje ben je op zoek naar die leuke nieuwe en uitdagende baan, je beste vriend maakt je attent op het feit dat je het eens moet proberen bij dat ene leuke,jonge bedrijf. Via een open sollicitatie besluit je de kans te grijpen. Dit blijkt een stuk minder makkelijk dan verwacht. Waar moet je opletten, moet de indeling anders dan wanneer je solliciteert naar een duidelijke functie. Zou het bedrijf het wel waarderen als je zo vrijpostig bent om zomaar te solliciteren. Wat zijn de do's and dont's en hoe "verkoop" je jezelf zo duidelijk en succesvol mogelijk.

Wat is de eerste stap?:

Allereerst maak je verschillende kladbrieven met alle duidelijke kernwoorden erin. Zoals waarom jij geschikt zou zijn en wat de reden is dat jij een aanwinst kan zijn voor het bedrijf. Probeer de zins opbouw zo helder en duidelijk mogelijk neer te zetten. Daarom ook veel verschillende proefversie's van je motivatiebrief maken. Dit is een begeleidend brief waarin je verwijst naar de curriculum vitae(CV). Niet iedereen is van mening dat een motivatiebrief een vereiste is. Het doel van de motivatiebrief is tenslotte,de lezer moet geïnteresseerd raken in de persoon achter deze brief. Er is een AIDA Formule, hierin staan de zaken die zeer beslissend kunnen zijn in het wel of niet lezen van je meegestuurde CV. A = Attention Begin de motivatiebrief met een prikkelende zin, hierdoor heb je de lezer zijn aandacht weten te pakken. I = Interest De lezer zijn aandacht heb je nu, probeer dit te behouden door hem/haar nieuwsgierig naar je maken. D = Desire Zorg ervoor dat de lezer na het lezen van de brief jou graag zou willen ontmoeten. A = Action Zorg dat na het lezen je duidelijk erbij vermeld, je graag uitgenodigd wil worden voor een persoonlijk gesprekje om de sollicitatie te kunnen toelichten.

Is jouw CV nog actueel?

Ik ben van mening dat wanneer je motivatiebrief goed wordt ontvangen, de lezer zeker de tijd zal nemen om de CV te bestuderen. Hierin is in één oogopslag je werkervaring, je genoten opleiding en andere belangrijke aspecten te lezen. Die bepalend kunnen zijn voor je functie waarnaar je solliciteert. Als vanzelfsprekend zal je ook de nodige aandacht moeten besteden aan je CV.

Duidelijk cv

Wees in je CV zo duidelijk mogelijk, heb je de nodige werkervaring zet dan de laatst meest relevante werkervaring bovenaan. Werk dan naar beneden tot bv je eerste werkgever na je opleiding(en). Omdat het gaat om een open sollicitatie is het belangrijk om wellicht je eerder gemaakte cv aan te passen. De lezer is ook zoek naar kernwoorden die van toepassing zijn op de gevraagde functie. Wees creatief en schuw niet om in het kopje "profiel", jouw sterke punten voor deze functie naar voren te laten komen. Mocht je veel verschillende werkzaamheden bij veel uiteenlopende bedrijven hebben verricht. Benoem deze dan niet allemaal, enkel de relevante. De meest recente en het liefst de banen waar je langere tijd werkzaam bent geweest zullen meer waarde hebben.

Het sollicitatiegesprek

Vergeet niet je bent tenslotte uitgenodigd,dus je motivatiebrief en cv waren de reden dat je hiervoor bent uitgenodigd. Bereid je de avond ervoor goed voor zodat je weet wat je vragen zijn en wees ook niet bang om vragen te stellen. De eerste stap naar wellicht je droombaan heb je gewonnen, nu je beste beentje voorzetten en het bedrijf laten zien wat een aanwinst je zult zijn.