Scoren via voorbeeld sollicitatiebrief

Gebruik een goede voorbeeld sollicitatiebrief om je kansen te vergroten. Werk zoeken is lastig en dus moet je middels een helder opgestelde maar overtuigende sollicitatiebrief de aandacht trekken. Je moet daarbij letten op:
  • netheid,
  • volledigheid,
  • structuur en
  • bondigheid.
Je moet concreet vertellen waarom je uitermate geschikt bent voor die baan. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je sollicitatiebrief in combinatie met een CV en EVC jouw daadkracht op een heldere manier aan je toekomstige werkgever aantoont. Hoe kun je van een voorbeeld sollicitatiebrief goed gebruik maken en wat moet er minimaal in de brief staan?

De werkgever overhalen voor gesprek

Heb je een leuke advertentie gevonden dan wordt het tijd om in de pen te klimmen. Het doel van jouw sollicitatiebrief is dat je de aandacht van de werkgever trekt waardoor je wordt uitgenodigd om op gesprek te komen. Je kunt daartoe zelf een strakke brief opstellen maar je kunt ook een voorbeeld sollicitatiebrief gebruiken om zo de werkgever te overtuigen. Via het internet kun je vele goede voorbeeld sollicitatiebrieven vinden waarmee jij jezelf goed kunt beschrijven en verkopen. Lees online de voorbeeld sollicitatiebrief en perfectioneer op basis daarvan je eigen persoonlijke brief. Overtuig de werkgever van jouw kunnen door van een voorbeeld sollicitatiebrief gebruik te maken.

Voorbeeld sollicitatiebrief: wat staat erin?

Om een goede brief op te kunnen stellen heb je een duidelijke structuur nodig. Je moet je betoog opbouwend maken waarbij je alle noodzakelijke elementen aanhaalt. In de voorbeeld sollicitatiebrief zijn de volgende aspecten altijd opgenomen:
  • reden van solliciteren inleiding: waarom ben je van mening dat je geschikt bent voor de functie. Wees kort maar krachtig en haal de bron van de openstaande functie aan;
  • verdere toelichting: waarom denk je dat je het beste past bij de baan. Vermeld je opleiding en werkervaring en vertel daarbij waarom die combinatie jou de meest geschikte persoon voor deze taken maakt. Ook hierbij moet je “to-the-point” zijn en dus geen lange verhalen maken;
  • wat zijn je verdere kwaliteiten. Je kunt via de CV en aangevuld met een EVC (eerder verworven competenties) certificaat aangeven wat je specifieke kwaliteiten zijn. Doortastendheid, doorzettingsvermogen, beslissingen kunnen maken wanneer het telt, onder druk en stress goed kunnen functioneren. Haal dit bondig aan in de sollicitatiebrief zodat je de aandacht verder op je gevestigd kunt krijgen;
eindig je betoog in een alles overtuigende zin. Wees overtuigd van jezelf door te stellen dat de brief voldoende aanleiding is om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Zorg ervoor dat je netjes de brief opbouwt waarbij contactgegevens correct staan vermeldt. Zet je handtekening altijd onder de sollicitatiebrief.

Voorbeeld sollicitatiebrief per mail

Tegenwoordig is het volstrekt normaal om je sollicitatiebrief via mail op te sturen. Desalniettemin moet je voldoende aandacht geven aan de opzet van je brief. Wees netjes en direct zodat je de werkgever kunt overtuigen. Voeg de brief overeenkomstig de voorbeeld sollicitatiebrief met curriculum vitae en EVC toe aan de mail. Zorg er uiteraard ook voor dat je de mail netjes opstelt zodat het goed door de HR afdeling wordt ontvangen en verwerkt voor verdere beoordeling. Volg het voorbeeld sollicitatiebrief gecombineerd met voorgaande tips zodat je snel een nieuwe baan kunt vinden.